Tuesday, August 16, 2011

NASI LEMAK SAMBAL SOTONG..the Jad's


Weeewwweeeee!!!...terliur pulak tengok gambar di atas nunnn time puasa nih kannnn..


Well, semalam we olss berbuka dengan nasi lemak and sambal sotong yang saya hasilkan dengan air tangan penuh dengan kasih dan sayang untuk anak-anak...kegemaran they olss...hehehehe

Jum jum kita sharing the caring lagi resepi...setelah sekian lama tak menyempatkan diri nak update blog nih....rancangan tergendala sementara waktu hari tuhh....

Senang jerrr buat nasi lemak nih...

Untuk Nasi Lemak

Beras Basmathi/Beras Biasa - 2cawan
Santan Kelapa - 3cawan (tengok pada jenis beras juga ye...ada beras kurang air dan ada yang lebih sikit)
Halia - sebesar ibu jari (di ketuk)
Daun Pandan 2helai
Garam secukup rasa...

- Basuh beras dan toskan
- Masukkan santan, halia, daun pandan dan garam dalam periuk nasi
- Lepas tu on jer periuk nasi...sampai nasi masak


Untuk Sambal Sotong

Sotong Kembang/Sotong Kering (sotong kering kena rendam dengan abu sotong dulu bagi lembutt yerrr)...saya guna sotong kembang di atas tuhh
Cili Kering Kisar - 1 mangkuk sederhana
Bawang Merah Besar - 3biji
Bawang Putih - 2 biji
Belacan
Air asam jawa
Gula n Garam

- Potong sotong ikut saiz yang di kehendaki
- Blender bawang merah, bawang putih dan belacan
- Tumiskan dengan minyak cili kering kisar dan bahan2 yang di blender tadi hingga pecah minyak
- Masukkan sotong kembang tadi dalam bahan tumis..biar seketika sehingga air dari sotong tu keluar..masakkan sotong sampai lembut yerrr!!
- Dah lembut sotong, boleh masukkan air asam jawa, gula and garam...(rasa dulu yer apa kurang n terlebih, bagi balancekan ye)
- Pekat kan sedikit sambal, kemudian boleh lah dihidangkan bersama nasi tadi, serta telur rebus, timun, ikan bilis dan kacang gorenggg!!

Very the best!!!

-

2 comments:

  1. giler!!! lapo haku tgk sambal ni time pose2 nih..mabeles

    ReplyDelete
  2. memang mabelesss...cer ler buat...hehehe

    ReplyDelete