Tuesday, August 2, 2011

LAKSA JOHOR Haniejuju Mariii....


Selamat Berpuasa!! ehehehe dah masuk hari kedua kita semua berpuasa...so mesti semua kaum ibu2, kakak2 sibuk nak memikir juadah apa nak buat dalam sebulan kita menyambut bulan yang sungguh istimewa ini..bulan Ramadhan..

So hari ini, saya berbuka dengan famili berhidangkan Laksa Johor...favorite kami sekeluarga...haa apa Haniejuju saper lak??..dont worry naik lorry...itu kawan saya, dia paling minat Laksa ni..so saya mengambil kesembatan bak kata omputih..tribute to Haniejuju lahhh...belum kesempatan nak bagi dia rasa air tangan masak laksa nih...nanti ekk Hanieee...

Yang mana minat nak buat untuk berbuka nanti or open house raya boleh lah ikot resepi saya..mudah dan sempoi jerr nak buat..

Bahan-bahan untuk Kuah Laksa Johor :

Ikan kembung/Sardin/Tenggiri - 1kg
Udang Kering - 2sudu besar
Isi Ikan Kering - 4ketul
Bawang Merah/Bawang Besar - 5biji
Bawang Putih - 6biji
Halia - 3ulas ibujari
Serai - 2batang
Asam Keping - 3keping
Kerisik - 2sudu besar
Rempah Kari Ikann - semangkuk kecil
Santan Kelapa - semangkuk besar
Garam


Bahan-Bahan Lain :

Spaghetti
Taugeh
Timun
Kacang Panjang
Bawang Besar
Sambal Belacan
Limau Kasturi

Cara Membuat Kuah

- Rebus ikan, asingkan isi dan tulang betul2 (jgn ada tulang tertinggal dlm isi yer...kang tak pasal2 tercekik lak!!)
-Blender isi ikan tu semua, lepas tu blender udang kering+isi ikan kering.
-Blender tulang ikan dengan air rebusan ikan tadi dan tapiskan air tu..(make sure tak ada tulang yer kawan-kawan)
-Blender bawang merah+putih+halia.
-Panaskan periuk, tumiskan bahan blender bawang dulu sampai naik bau, masukkan 2batang serai yang di ketuk sekali..tumis sehingga pecah minyak.
- Kemudian masukkan rempah kari ikan yang digaul dengan air sedikit kedalam bahan tumisan tadi...masak hingga garing n pecah minyak (jangan hangus pulakkk)
-masukkan air rebusan tulang yang di blender dan ditapis, isi ikan, udang+isi ikan kering yang diblender kedalam rempah tumis tadi...kacau....
- Agak menggelegak sikit, masukkan asam keping, garam, santan...kacau lagi
- Last masukkan kerisik dalam 2sudu besar..kacau..
- perlahankan api, biar kuah pekat sikit..then tutup api...

Lepas tu rebus spagetti sepaket, celur taugeh sekejap dgn air panas (Jgn lama yer nanti taugeh tak crunchy), potong timun, kacang panjang, bawang merah..lepas tu boleh lah dihidangkan dengan kuah tadi....

Harap dapat ler kawan2 try ekkk....best nih...

5 comments:

  1. wowww!!!! mak bangga sgt nih..nk nitik2 ayor mate tgk nama laksa ni..khelazzz mak skang ni hak3..

    ReplyDelete
  2. haku nk print arr bangga sesangat rasanya neh hahaha

    ReplyDelete
  3. muekekeke...sila2 print...kome nak tisu tesco mak hader nihh..hahahah

    ReplyDelete
  4. wooiiii chekkti ,
    koe x masukkan ke resepii 10 tahun lepas ??
    kacang tumis sotong ..
    yang paling special ,
    hot dog panas terik ramadhan ..
    hahahahahahaha88 ~
    * chekna *

    ReplyDelete
  5. aku ingat saper ler vampcomot...nama dah mcm dikbradik drakula bagaiii...ghoper nyerrr cheknaaaa!!!!

    wahahah aku tak leh lupa hotdog panas terik ramadhan tuhhh....

    ReplyDelete