Thursday, July 28, 2011

Pineapple Upsidedown Cake

Mari kita share...kek ni resepi dari arwah nenek saya...sedap sangat-sangat..every occasion kalau family nak celebrate, mesti ada kek ni...macam wajib!!...

Resepi kek (ni sukatan orang lama saya guna oz, yang mana nak tau dalam gram tu kenalah buat conversion ye)

Untuk kek :

110z tepung gandum
110z butter
10oz castor sugar
2tsp baking powder
1tsp soda bicarbonate
5biji telur
2tsp vanilla (kalau nak tukar orange flavor pun boleh)

Nenas Bulat Tin
Ceri
Golden syrup

Cara-cara membuat kek :

- mula2 sapukan mentega n tepung sikit kat dalam acuan bakar..
- lepas tu letak golden syrup (anggaran bagi rata acuan bakar)
- susun nenas n ceri

Step 2 bancuhan kek :

Pukul telur+castor sugar sampai kembang
masukkan telur satu per satu
pukul kembang lagi, then letak vanilla + tepung yang diayak dgn baking powder n soda

Lepas tu tabur bancuhan kek atas nenas yang dah diletakkan dalam acuan bakar..

Bakar dalam api 175C dalam sejam..(tengok kalau cucuk tengah kek dah masak boleh angkat)

Terbalikan acuan yang dah angkat tu atas lapik...then jadi lah kek nenas terbalik mcm dalam gambar ni...Selamat Mencuba!!

No comments:

Post a Comment